XL MENS ERGER JE NIET

De XL-versie van “Mens erger je niet”! Probeer als eerste speler al je pionnen het bord rond te krijgen en “thuis” te laten komen. Ondertussen kan je ook proberen om je tegenstanders van het bord te spelen. Wie stuurt zijn vier pionnen het snelst rond de map? Dit is een spel voor twee tot zes spelers.

xl-mens-erger-je-niet

€ 435,-

We Build Smiles

Ronddraaiend speelbord, 30 pionnen in 6 verschillende kleuren, een grote dobbelsteen, duidelijke spelregels.

Aantal spelers 2-6
Aantal grote dobbelstenen 1
Aantal kleuren 6
Aantal pionnen 30
Afmeting dobbelsteen 3 x 3 x 3 cm
Diameter 100 cm
Gewicht 9 kg
Type spel gezelschap

SPELREGELS

Uitgangspositie:

Het spel wordt gespeeld door 2 tot 6 personen. Iedere speler kiest een kleur waar hij mee zal gaan spelen en zet 1 pion van die kleur voor zich neer. Deze pion blijft daar het hele spel staan zodat je altijd kunt zien met welke kleur je speelt. Wie het hoogste aantal ogen gooit met de dobbelsteen, mag als eerste beginnen. Wie in de loop van het spel een 6 gooit, mag nog een keer gooien.

Het spel:

De eerste speler gooit met de dobbelsteen. Gooi je minder dan 6 ogen, dan gaat je beurt over naar de volgende speler. Het spel wordt gespeeld met de wijzers van de klok mee. Pas wanneer je een 6 gooit, mag je een pion van jouw kleur in het spel brengen. Je moet dus wachten totdat je een zes gooit. Gooi je dan een 6, dan mag je een pion van jouw kleur op het bord zetten. Je mag dan nog een keer gooien en je zet je pion het aantal gegooide ogen vooruit. Gooi je bijvoorbeeld een vier, dan mag je jouw pion vier plaatsen vooruit zetten. Daarna mag de volgende speler gooien. Je verzet steeds je pion net zoveel plaatsen vooruit als het aantal ogen dat je gegooid hebt. Gooi je bijvoorbeeld een twee, maar staat er op die plaats al een pion van een andere kleur dan mag je die pion ERAF GOOIEN! Die pion moet dan weer helemaal opnieuw beginnen! Iemand anders kan jou er natuurlijk ook afgooien. Dat is nou net het spelletje! Het heet niet voor niets: Mens erger je niet!
Als je een volgende keer weer een 6 gooit, mag je een nieuwe pion van je eigen kleur in het spel brengen (totdat al je pionnen in het spel zijn). Maar je mag er ook voor kiezen om met de pionnen die al in het spel zijn, verder te spelen. Je zet dan een van je pionnen de gegooide 6 plaatsen vooruit. En gooit dan nog een keer, omdat je een 6 gegooid had. Als je pion helemaal rond is geweest, probeer je hem “thuis” te laten komen door precies het juiste aantal ogen te gooien om ‘m in het langwerpige blokje van jouw kleur te krijgen. Lukt het niet om het precieze aantal ogen te gooien, dan tel je gewoon door, achteruit het spel weer in. Bij jouw volgende beurt probeer je het weer opnieuw.

Het einde van het spel:

De speler die als eerste al zijn 4 pionnen weer ’thuis’ heeft laten komen heeft gewonnen.